.

NABOHAGEN

- Et byrom og et økosystem

DSA2100 Designerens samfunnsansvar, Westedals, vår 2022

Konseptsforslaget Nabohagen er et kretsløp, et samlingssted og en arena for urbant landbruk, for alle brukere av nabolaget rundt Pauls Kirke på Grunerløkka i Oslo. Det bidrar med et nettverk av positive effekter og ringvirkninger for nabolagets planter, dyr og mennesker. Hagen inkluderer flere naturlige samlingspunkter i form av sittegrupper, og programmert innhold gjennom årets gang. Nabohagen bidrar til spontane og arrangerte møtepunkter mellom folk, som skaper generasjonsmøter og meningsfylte relasjoner. Dyrking av mat gir “røtter.” Delaktighet gir fysisk aktivitet og positiv innvirkning på psykisk helse. Maten som produseres deles mellom brukerene, og på samme måte deles kompetanse, forståelse og tilhørighet.

Nabohagen er både et byrom og et økosystem. På samme måte som den lille hagen er del av mye større økosystemer på kloden - er menneskene i den også det. Gjennom å oppleve seg selv som del av disse større sammenhengene, vil mennesket potensielt oppleve at egne relasjoner og handlinger i hverdagen henger sammen med en større helhet. Og også har plass i en global sammenheng med et klimaperspektiv. Potensielt vil denne tilknytningen og samhandlingen skape en større forståelse for den store helheten hver enkelt er en del av. Brukerene av nabolaget bevisstgjøres og ansvarliggjøres sammen og utvikler potensielt en opplevelse, ikke bare av tilhørighet, men også av mening.

Min rolle i dette prosjektet har vært tjenestedesignaspektet: Innsiktsfasen med innhenting, analyse og omforming av innsikt. Idégenerering og konseptutvikling. Underveis har jeg fasilitet de med annen bakgrunn med inn i prosessen. Jeg har jobbet med testing av diverse aspekter ved løsningen gjennom flere iterasjoner. Utvikling av prototypene Årshjulet og Aktivitetskatalog. I tillegg til det overordnede blikket på konseptet og historiefortelling. Samt arbeid med visualisering og formidling av dette.

I prosessen utfordret vi rammeverket for oppgaven vi var gitt. Feks ved å utfordre kravet om å inkludere en personas i konseptforslaget og heller designe våre egne forklaringsmodeller, som på mer hensiktsmessige måter lot oss kategorisere avdekkede behov.

I samarbeid med: Annicken Nilsson Dahl (Tjenestedesigner), Emilie Gulbrandsen, Emilie Gullvik, Hedda Gran, Oda Hansen og Benedikte Grønlund (Interiørarkitekter) Tidsramme: 4 uker 

Visualiseringer av drivhus og uteområde

Nabohagens rom forandrer funksjon gjennom årstidenes gang. Langbordet innbyr til fellesskap ute i grøntområdene ved sommerstid. I vinterhalvåret transformeres drivhuset til ly for utsiden, slik at hagen fungerer som samlingspunkt året rundt.

ÅRSHJULET

«Tid kan forstås som en naturlig biologisk rytme med fødsel og død, vekst og aldring som to motpoler. Den kan oppleves som skjelettet som skaper orden og struktur i hverdagen, eller som et knapphetsgode vi aldri helt får nok av. En kulturs tidsoppfatning forteller oss mye om menneskenes måte å leve og tenke på, den gir oss en av nøklene til å forstå selve den kulturelle grunnstrukturen i samfunnet. Slik blir også gjennomgripende samfunnsforandringer tydelig avspeilet i nye bilder av tiden.» 

                                   - Fykmann og Löfgren, 1994

I det gamle bondesamfunnet fulgte ikke tiden klokken. Den var knyttet til  naturens rytme og vekslinger. Den fulgte naturens rytme, trekkfuglenes bevegelser, snøsmeltingen… I dag er en annen tidsoppfatning blitt naturlig og selvfølgelig. 

I prosjektet med Nabohagen har vi latt oss inspirere av perspektiver fra den førindustielle naturforståelsen og tidsforståelsen. Kalenderen over aktiviteter året gjennom er således satt opp som et årshjul heller enn som en lineær kalender. Livet gjennom årstidene reflekteres i de gjentagende aktivitetene i kalenderen, som er uløselig knyttet til solens og årets gang. I Nabohagen får mennesker mulighet til å bevege seg litt utenfor den vante hverdagens tid - med stress og mas. ​Vi ønsker å tilby stemningen av og opplevelsen av tid som beveger seg på en annen måte.

Previous
Previous

Helsedirektoratet (Internship 2022)

Next
Next

Stilboks (Forretningsdesign)